28/04/2024

Pesuhuone uimahallissa. Washroom in the swimminghall.

Suihkujen välissä kannattaa olla sen verran tilaa, että pesijöiden ei tarvitse olla sivuttain eikä nieleskellä toistensa pesuvettä. Vedellä kannattaa olla sen verran painetta, että pitkätkin hiukset saa vaivattomasti pestyä. Kaikenlaiset paineen vähentämiset muka toimivat säästökeinoina, mutta oikeasti pienen paineen alaisessa suihkussa vietetään kauemman aikaa koska pesutulos on huonompi. Käteen otettava suihku ainakin osassa suihkupisteitä on hyvä, koska pesuvettä pystyy sillä suuntaamaan paljon tarkemmin ja saa itsensä pestyä nopeammin. On ihanaa, jos suihkun saa itse laittaa päälle ja sammuttaa suihkuttelun jälkeen eikä tarvitse koko ajan olla painamassa automaattisesti sammuvaa suihkua päälle. Suihkun toimintojen on myös hyvä olla sen verran yksinkertaisia, että ne saa päälle ja pois ilman insinöörin tutkintoa. On hyvä, jos suihkusta tulee vettä sekä ylä- että alakautta ja jos vielä pääsen itse valitsemaan, kummasta sitä vettä tulee.

On hyvä, jos suihkut on numeroitu. Esimerkiksi vian tullessa on helpompi kassalla kertoa, missä suihkussa vika on. Jokaisen suihkun vieressä pitäisi olla jonkinlainen tila, mihin laittaa pesuaineet pesun ajaksi. On myös hyvä, jos tuo pesuaineteline on muotoiltu sillä tavalla, että yleisimmät shamppoopullot ja pesuaineet pysyisivät siinä pystyssä eikä sisältö valuisi lattialle.

Lattian huuhteluun on hyvä olla erillinen vesiletku, jonka asiakas saa itsekin otettua käyttöön. Meitä sillä tavalla hassuja asiakkaita on, jotka saatamme itsekin haluta tehdä osuutemme pesutilojen puhtauden eteen. Myös löylyveden itse hakeminen ja täydentäminen on mukavampaa kun sen saa helposti tehtyä.

Jalkojen desinfiointiin täytyy olla oma paikkansa heti altaalta tulon jälkeen. Jalkapohjamme ja varpaamme säilyvät paljon terveempinä kun desinfioimme kulkuvälineemme (lue jalkamme) silloin tällöin.

Naulakkotilaa ja lokerotilaa pitää olla riittävästi. Mielellään niiden sijainti pitäisi olla sellainen, että pyyhkeet eivät kastu. Varsinkin isoissa uimahalleissa, joissa tilan käyttö on pyritty minimoimaan yhtä asiakasta kohti, on paljon kohtia, joihin pyyhkeensä laittaminen tarkoittaa, että pyyhe on märkä jo ennen kuin pääset edes yrittämään itsesi kuivaamista.

Kertakäyttöiset pefletit ovat ok. Mutta tilanteessa, jossa haetaan säästökohteita on ihan ok ottaa oma pikkupyyhe, jonka päällä istua lauteilla. Tämä on myös ekologisempaa. Toisaalta satunnainen kävijä saattaa helposti unohtaa sen pikkupyyhkeen pois varustekassistaan. Siksi voisi olla paikallaan, että kassalla myytäisiin myös kertakäyttöpeflettejä.

Pesuhuoneessa pitää olla myös vessa. Kalusteiden sijoittelu kannattaa olla sellainen, että vessapaperirulla ei ole sivuttain selän takana. Usein vessojen mitoitus menee niin, että asennusvaiheessa tila huomataankin kapeammaksi, pönttö asennetaan ja vessapaperiteline, mahdollinen roskis ja mahdollinen pieni käsienpesuallas (jos myös vessassa eikä vain vessan ulkopuolella on käsienpesuallas) sijoitetaan, minne saadaan mahtumaan. Välillä sijoittelu on sellainen, että pöntöllä istuminen vaatii paperia ottaessa akropaatin taitoja.

Lattiakaivojen sijoittelu on myös taitolaji. On hyvä, että tasoeroja on riittävästi, jotta kenenkään ei tarvitse seistä toisten pesuvedessä vaan vesi valuu heti lattiakaivoon sen oman suihkun kohdalla. On hyvä, jos lattiakaivo ei ole suoraan sisääntulokäytävän kohdalla. Esimerkiksi altailta tullessa on ikävää, jos kulku vapaalle suihkulle on pesuvesilammikon kautta.

Oikeaoppisesti uimapuku puetaan päälle ensimmäistä kertaa vasta kun on huolella ensin peseydytty. Näin meidän kaikkien mukavuus altaissa on taattu. Mutta pesuhuoneessa on myös hyvä olla sen verran vapaata tilaa, että uimapuvun pukeminen onnistuu helposti. Kosteaan ihoon makkarankuorimaisen uimapuvun pujottaminen vaatii uskomattoman monta kurkotusta, ojennusta ja paljon myös kiemurtelua ja nykimistä. Sitten taas uinnin jälkeen uimapuvun huuhtominen/peseminen suihkussa ei jää siihen vaan uimapuvulle pitäisi olla paikka, johon sen saa ripustaa kuivahtamaan siksi aikaa kun peseytyy, saunoo ja peseytyy. Jos tilaa ei ole, märkänä roikkuva uimapuku kastelee viereiset pyyhkeet. Toisaalta jos ainut vapaa lokero on lokerikon ylärivissä, tippuu uimapuvusta vettä kaikkiin sen alapuolella oleviin lokeroihin. Olenkin ihmetellyt, miksi uimapuvuille ei ole erillistä ripustuspaikkaa vaan kaikki laittavat marät uimapuvut ja kuivat pyyhkeet vieretysten.

Lopuksi pesuhuonetiloista sanon vielä, että kaikki ripustuskoukut, ruuvit yms. pitää olla ruostumattomia. Uuskin tila on nopeasti vanhan näköinen jos sinne on asennettu ruostuvilla ruuveilla tavaraa. Samoin helposti asentaessa ajatellaan, että kun ruuvit loppuvat, on ok laittaa täydennykseksi niitä ruuveja mitä työkalupakista löytyy ja niinpä sinne joukkoon tulee kuitenkin niitä ruostuvia ruuveja.

Seuraavalla kerralla mennään saunaan.

Washroom in the swimminghall.

There should be enough space between the showers so that the bathers do not have to be sideways or swallow each other’s washing water. The water should have enough pressure that even long hair can be washed effortlessly. All kinds of pressure reduction is supposed to work as a way to save money, but actually you spend longer in the shower under low pressure because the washing result is worse. A handheld shower at least in some shower points is good, because you can direct the washing water much more precisely with it and get yourself washed faster. It’s wonderful if you can turn the shower on and off yourself after showering, and you don’t have to keep pressing the automatically shut-off shower all the time. The functions of the shower should also be simple enough that you can turn them on and off without an engineering degree. It is great, if the shower gives water both from upp and down and if you can also coose yourself witch to use.

It is good if the showers are numbered. For example, in the event of a fault, it is easier at the checkout to tell which shower has the fault. Next to every shower there should be some kind of space where you can put detergents during washing. It is also good if that detergent holder is designed in such a way that the most common shampoo bottles and detergents would stay upright and the contents would not spill onto the floor.

It is good to have a separate water hose for washing the floor, which the customer can use himself. There are some of us funny customers who might want to do our part for the cleanliness of the washrooms. Also fetching and replenishing the bath water yourself is more comfortable when it can be done easily.

There must be a separate place for disinfecting the feet immediately after coming out of the pool. Our soles and toes stay much healthier when we disinfect our means of transportation (read our feet) from time to time.

There must be enough closet space and drawer space. In our opinion, their location should be such that the towels do not get wet. Especially in large swimming pools, where the use of space has been minimized per customer, there are many places where putting your towel means that the towel is wet even before you can even try to dry yourself.

Disposable pamphlets are ok. But in a situation where you’re looking for savings, it’s okay to take your own small towel to sit on the boards. This is also more ecological. On the other hand, a casual visitor might easily forget that small towel out of his equipment bag. That’s why it would be appropriate to also sell single-use pamphlets at the checkout.

The washroom must also have a toilet. The placement of the furniture should be such that the toilet paper roll is not sideways behind the back. Toilets are often sized in such a way that during the installation phase the space is noticeably narrower, the toilet is installed and the toilet paper holder, possible trash and possible small sink (if there is also a sink in the toilet and not just outside the toilet) are placed wherever they can fit. Sometimes the placement is such that sitting on toilet requires the skills of an acrobat when taking paper.

Placing floor drains is also a skill. It is good that there are enough level differences so that no one has to stand in other people’s washing water, and the water immediately drains into the floor drain at their own shower. It is good if the floor drain is not directly at the entryway. For example, when coming from the pools, it’s annoying if the access to the free shower is through the washing water pond.

According to orthodoxy, a swimsuit is put on for the first time only after the person has carefully washed first. This way, the comfort of all of us in the pools is guaranteed. But it’s also good to have enough free space in the washroom that you can easily put on a bathing suit. Putting a sausage-like swimsuit on damp skin requires an incredible amount of reaching, stretching, and also a lot of twisting and twitching. Then again, after swimming, rinsing/washing the swimsuit in the shower doesn’t stop there. The swimsuit should have a place where it can be hung to dry while you wash, go sauna and wash. If there is no space, a bathing suit hanging wet will wet the dry towels. On the other hand, if the only free compartment is in the top row of compartments, water will drip from the swimsuit into all the compartments below it. I have wondered why do everybody hang their swimsuits and towels besides and not seperately.

Finally, about the washroom facilities, I would like to say that all hanging hooks, screws, etc. must be stainless. Even a new space will quickly look old if things are installed there with rusting screws. Similarly, when installing, it’s easily taught, that when you run out of screws, it’s okay to add the screws that you can find in the toolbox, and so there will still be those screws that rust.

Next time we’ll go to the sauna.