26/04/2024

Jätteiden lajittelu, Sorting of waste

Tähän on kerätty ohjeita pääosin jätehuoltojen ja Marttojen nettisivuilta. Kursivoidut tekstit on koottu aikaisemmin julkaistuista ohjeista lähes suorilla lainauksilla. Kirjoitus on laadittu Turun Yliopiston alaisen Luovan kirjoittamisen koulutuksen tietokirjoittamisen osiota varten, mutta ajattelin, että siitä voisi olla hyötyä sinullekin, lukijani.

1. Kun tekisi mieli lajitella, mutta ei tiedä, kuinka pitäisi toimia

Silloin tällöin lehdissä tai jäteyhtiön laskuissa on mukana lajitteluohjeita. Mutta sillä hetkellä kun seisoo keittiössä likainen purkki kädessä ja miettii, miten tämä pitäisi esikäsitellä tai mihin jäteastiaan se pitäisi laittaa, tuntuu, ettei ohjeita ole missään. Netti on myös hyvä ohjepaikka, mutta haiseva purkki kädessä ei tee kovasti mieli alkaa googlettamaan. Varsinkin kun netissä ohjeita on niin paljon, että purkin sisältö ehtii kuivua ennen kuin käy selväksi, mitkä ovat niin sanotut oikeat ohjeet lajittelulle.

Jätteiden lajittelu ei kylmiltään ole helppoa. Sitten kun asiaan on tutustunut enemmän, lajittelu kuitenkin helpottuu. Lajitteluohjeissa saatetaan sanoa, että kerran tutkimalla jätteen oikean sijoituspaikan tietää seuraavalla kerralla. Varminta kuitenkin on laittaa oman alueen jätehuollon lajitteluohjeet vaikka kaapinoven sisäpuolelle tms. huomaamattomaan paikkaan muistutukseksi. On nimittäin vaikea muistaa varsinkaan niitä jätteitä, joita ei juuri tiettyyn jakeeseen eli tiettyyn keräysastiaan pidä laittaa. Oman alueen jäteohjeet on hyvä olla itsellä, koska jätteiden jatkojalostuspaikat ja loppusijoituspaikat toimivat eri tavoilla. Jäteasemia on rakennettu eri aikoina, niiden tekniikka on erilaista ja siksi joidenkin tuotteiden lajittelu alueellisesti tulee eri jakeeseen. Kun sinulla on oman alueen ohjeet, tiedät, miten sinun jätekuljettajasi vie jätteen eteenpäin ja lajittelu tulee kerrasta oikein.

Sastamalan alueen osalta Mouhijärven ja Suodenniemen jätteen jatkokäsittely tapahtuu Pirkanmaan jätehuollossa ja entisen Vammalan ja Äetsän osalta Loimi-Hämeen jätehuollossa. Useimmiten tavallinen kuluttaja törmää jatkokäsittelyn sijoituspaikkatietoon kerran vuodessa kun alueellinen jätehuolto lähettää laskun. Paljon tärkeämpää paikallisesti on paikallisen jätehuollon toimivuus. Siitä lasku tulee laskutusvälin mukaan esimerkiksi kaksitoista tai kuusi kertaa vuodessa.

Itselleni lajitteluohjeissa vaikeimpia ovat sellaiset tuotteet, joissa on useampaa materiaalia. Perusohje on, että se ratkaisee, mitä materiaalia on eniten. Esimerkiksi paistinpannu tulee metallijätteeseen, vaikka siinä olisi kahva muuta materiaalia. Toisaalta lasipurkki tulee lasinkeräykseen ja sen metallikansi tulee metallinkeräykseen.

Uuden pakkausasetuksen mukaan vastuu kuluttajapakkausjätteiden keräämisestä on siirtynyt kunnilta kaupalle ja teollisuudelle. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vastaa tällaisesta keräyksestä.

Kierrätyspisteillä tarkoitetaan julkista keräyspaikkaa, jossa on astiat materiaalina hyödynnettäville jätteille. Kaikki jätehuoltoyhtiön toimialueen vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat voivat lajitella kierrätyspisteisiin kotitaloudesta kertyvää, pienikokoista kierrätykseen kelpaavaa jätettä.

Kerättäviä jätteitä ovat esimerkiksi:

  • Lasipakkaukset (Nykyisin lasinkeräyksessä on niin pieni sisäänlaittoaukko, että se rajaa useimmat väärät materiaalit pois, koska ne eivät mahdu aukosta.)
  • Metalli
  • Keräyspaperi
  • Kartonkipakkaukset
  • Muovipakkaukset
  • Tekstiili (Ks. tekstin lopusta s. 8 *)

HUOM. Kierrätysvalikoima vaihtelee pisteittäin!

Lähimmän pisteen ja tiedot siellä kerättävistä jätejakeista voit katsoa alla olevasta linkistä:

kierrätys.info

Jäteastioiden tulisi olla sellaista materiaalia, joka on helppo pyyhkiä puhtaaksi tai tarvittaessa pestä miedolla pesuaineliuoksella. Sopiva puhdistusväli jäteastioilla joko pesten tai vähintään pyyhkien puhtaaksi on muutaman kerran kuukaudessa. Astioiden pesuun sopii vanha, käytöstä poistettu tiskiharja. Astiat kannattaa kuivattaa ennen uusia roskia. Pahalta haisevan jäteastian voi pyyhkiä laimennetulla etikalla.

Jätteenkuljetukseen sisältyvät jäteastioiden tyhjennyksen lisäksi myös jäteastioiden vuokraus ja myynti, vaihtolavojen vuokraus sekä lietekaivojen tyhjennys, mutta niitä ei tässä kirjoituksessa käsitellä sen enempää.

2. Mahdollisimman vähän jätettä

Paras idea jätteen käsittelyssä on välttää jo jätteen tuottamista eli ostaa vain tarpeeseen. Samalla voi ostaa mahdollisimman kestävää, mahdollisesti käytettyä ja kiinnittää huomiota myös siihen, että tuotteesta syntyisi mahdollisimman vähän pakkausjätettä.

Jotakin pakostakin jää jätteeksi. Se kannattaa lajitella mahdollisimman tarkkaan. Tällöin jätteestä saadaan uusioraaka-ainetta. Näin lajittelematonta jätettä eli sekajätettä jää mahdollisimman vähän. Nykyisen lainsäädännön mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 50 prosenttia materiaalina. Kokonaisuutena siis kaatopaikoille pitäisi kulkeutua jätettä koko ajan vähemmän. Kaatopaikoille ei enää vuodesta 2016 alkaen pitäisi sijoittaa biohajoavaa ja muuta orgaanista jätettä, kuten tekstiilijätettä. Käyttökelpoiset vaatteet ja tekstiilit suositellaan kierrätettäviksi kirpputoreilla, käyttökelvottomat pitäisi viedä lumpunkeruuseen tai laittaa energia- tai sekajätteeseen. (Vaihtoehdoista lisää tekstin lopussa s. 8. *)

Jätettä hyödynnetään sekä materiaalina että energiantuotannossa. Sekajäte poltetaan, jolloin siitäkin saadaan energiahyöty, mutta polttamisen lopputuloksena syntyy myrkkypitoista tuhkaa, jonka hävittäminen useimmissa jätelaitoksissa tapahtuu hautaamalla.

Käytännön vastuu jäteen järjestämisestä on jätehuollolla. Sen tulee huolehtia siitä, että jätteiden keräyksessä ja käsittelyssä noudatetaan lakia. Kuluttajan vastuulla puolestaan on noudattaa oman alueen jätteiden lajitteluohjeita. Ohjeita pyritään pitämään esillä monissa paikoissa kuten taloyhtiön jätekatoksessa tai kierrätyspisteessä sekä paikallisen jäteyhtiön tai kunnan nettisivuilla. Taloyhtiön asukkaat voivat kysyä kierrätysohjeita myös isännöitsijältä.

EU:n jätehierarkian mukaan jätteitä tulisi vähentää seuraavassa järjestyksessä, ns. 4R säännön mukaan:

  1. vähentäminen (reduce)
  2. uudelleenkäyttö (reuse)
  3. kierrätys (recycle)
  4. hyötykäyttö (recovery)

Vuonna 2015 erilliskerätystä biojätteestä kierrätettiin 93,6 % materiaalina, 5,7 % käytettiin energiana ja 0,7 % loppusijoitettiin kaatopaikoille.(Tilastokeskus)
https://www.martat.fi/uusimaa/uusimaa/uudenmaan-martat-kestavasti-keittiossa/vahennetaan-jatetta-ja-lajitellaan/

3. Lajittelu

Vinkkejä jätteen vähentämiseen ja lajitteluun keittiössä:
https://www.martat.fi/blogit/kestavasti-keittiossa-keittion-kautta-kiertoon/

  • Jätteiden vähentäminen alkaa jo kauppalistaa tehdessä. Osta vain tarpeeseen!
  • Tarkista pakkauksen kierrätettävyys jo kaupassa: suosi kierrätettävissä pakkauksissa olevia tuotteita
  • Vältä moninkertaisessa pakkauksessa olevia tuotteita: osta esimerkiksi sulatejuusto palana yksittäispakattujen siivujen sijaan
  • Punnitse hedelmät ja kasvikset irtonaisina tai käytä kesto- tai paperipussia. Paperipussin voit käyttää useita kertoja hedelmäpussina.
  • Tyhjät paperipussit taas voit käyttää uudelleen biojätepusseina tai kierrättää ne kartonkina
  • Pakkaa ruokaostokset kestokassiin tai reppuun https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2018/05/Kangaskassi.pdf (valmistusohjeet)
  • Tutustu Parempi pakkaus -sivuihin https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/parempi-pakkaus/pakkaukset-kiertoon/
  • Käytä lasipakkaukset uudelleen esim. eväspurkkeina tai säilönnässä
  • Käytä tukevat muovipakkaukset uudelleen esim. eväspurkkeina. Laita muovipurkkeihin kuitenkin aina vain valmiiksi viilennettyä ruokaa, ei koskaan kuumaa.
  • Monien kertakäyttötuotteiden tilalle on kehitetty kestotuotteita. Kokeile esimerkiksi mehiläisvahakäärettä kelmun tilalle.
  • Kodin koko lajittelukimaran ei tarvitse sijaita keittiössä. Allaskaappiin on hyvä kuitenkin mahtua niin muovinkeräys kuin biojäte. Metalli-, lasi- ja kartonkipakkaukset voit kerätä huuhdeltuina vaikka eteisen kaappiin kestokasseihin. Sekajäteastia taas voi löytyä vaikkapa vessasta.
  • Pieneen tilaan mahtuvat kannelliset lajitteluastiat teet tyhjistä irtokarkkilaatikoista, joita saa hakea ilmaiseksi irtokarkkeja myyvistä kaupoista
  • Jos pääset suunnittelemaan keittiösi ison allaskaapin, suunnittele sinne paikat ainakin kuudelle astialle: bio-, muovi-, kartonki-, lasi-, metalli- ja sekajätteelle
  • Ota taloyhtiöstäsi puuttuvien lajitteluastioiden hankkiminen puheeksi esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan tai isännöitsijän kanssa
  • Selvitä, missä sijaitsee kotiasi lähimmät kierrätyspisteet
  • Kerää taloyhtiöstä porukka tai ilmoittaudu mukaan avoimelle kierrokselle Vantaan Energian jätevoimalaan
  • Seuraa jätteiden huikeaa matkaa roskapussista uusiotuotteeksi Yle Areenan Minne jätteet menevät? -sarjassa
  • Ota jätteiden lajittelu puheeksi myös työpaikallasi. Selvitä, voiko työpaikan taloyhtiössä kierrättää kaikki jätteet. Jos ei, sovi työkavereiden kanssa vientivuorot esimerkiksi metallijätteelle.
  • Älä lannistu, vaikka kaikki kotona tai töissä eivät heti innostu aiheesta yhtä paljon kuin sinä. Esimerkilläsi ja tekemällä lajittelun helpoksi voit innostaa muitakin mukaan!
  • Jos et tiedä, miten jokin pakkaus pitää lajitella, voit kysyä sitä tuotteen valmistaneen firman asiakaspalvelusta. Kysy lajitteluohjeita ja pyydä helpommin lajiteltavia pakkauksia.
    Pieneen pihaan tai parvekeviljelmälle saat valmistettua omista biojätteistä ravinteikasta multaa bokashi-kompostoinnilla
    https://www.martat.fi/ita-hame/wp-content/uploads/sites/5/2021/03/Aloita-bokashin-teko-nyt-saat-kesaksi-kasvuvoimaa-21.3.2021.pdf
    https://www.pihallaauringontahtiin.com/bokashi-ohjeet/

4. Lajitteluohjeet

https://www.lhj.fi/kotitaloudet/neuvonta/lajitteluohjeet/ (Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n lajitteluohjeet)

Lajitellessa jätteet ryhmitellään biojätteisiin, paperiin, pahviin, pakkausmuoviin, lasiin, metalliin, sähkö- ja elektroniikkaromuun, vaaralliseen jätteeseen, energiajätteeseen ja sekajätteeseen. Biojätteen lajittelussa tavallistakin tarkempana pitää olla erityisesti silloin, jos on mahdollisuus hyötykäyttää itse omaa biojätettä. Tällöin siis käytössä on oma kompostori, jonka tuottamaa multaa käytetään edelleen esimerkiksi omien vihannesten kasvatuksessa. Tällöin biojätteeseen ei kannata laittaa esimerkiksi sellaisia siemeniä, joiden kasvustoa ei tahdo omaan puutarhaansa. Vinkkinä kiertokasveihin kuuluva elämänlanka, jota ei kannata hävittää kompostoimalla, koska se vain leviää niin helpommin.

Joistakin pakkausmateriaaleista on vaikea päätellä, ovatko ne muovia vai metallia. Paras vinkki on tehdä rutistustesti. Se tehdään niin, että huuhtaistu materiaali tai osa siitä otetaan käteen ja rutistetaan. Jos rutistus palautuu muotoonsa, sen voi lajitella muovijätteeksi. Jos rutistus pysyy rutattuna, sen voi lajitella metallijätteeksi.

Esimerkiksi Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n nettisivuilla on hakukenttä kiertokaveri, johon voi kirjoittaa tuotteen nimen ja kiertokaveri kertoo, minne tuotteen voi lajitella. Esimerkiksi paistinpannun lasikansi kuuluu sekajätteeseen eikä lasinkeräykseen.

Kompostoitava jäte eli biojäte

https://www.martat.fi/marttakoulu/kestava-arki/kiertaako-hyva-kauttasi/kasvuvoima-on-kasissasi/ (tarkemmin biojätteestä)
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n kompostointiohje https://www.lhj.fi/kotitaloudet/neuvonta/kompostointiopas/

Biojäteastiaan voi yleisimmin laittaa:

  • hedelmien, juuresten, vihannesten ja kananmunien
    kuoret
  • ruoantähteet, kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • kalojen ja marjojen perkuutähteet
  • kalanruodot, luut
  • jähmettyneet rasvat
  • kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit
  • pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
  • kasvinosat ja kuihtuneet kukat
  • hedelmien siemenet ja kivet
  • pähkinät kuorineen
  • hammas- ja jäätelötikut, luonnonkorkki (esim. viinipullon korkki)
  • pienet määrät haravointijätettä
    lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (esim. purut ja pelletit)


https://www.martat.fi/blogit/hyvan-mielen-talvikompostointia/ Linkistä löytyy esimerkiksi hyvät ohjeet siitä, kuinka biokompostorin saa pysymään sulana talvella erilaisten pakkasten aikana.

Paperi

  • Keräyspaperi: lehdet, mainokset, kirjekuoret, kaikki kuiva ja puhdas paperi

Pahvi

  • Puhdas ja kuiva pahvi
  • Huuhdotut, kartonkipakkaukset (esim. maitotölkit).
  • Tarkista, millainen jäte kelpaa oman taloyhtiösi pahvinkeräykseen!

Pakkausmuovi

  • Muovipakkaukset, joihin joku tuote (esimerkiksi elintarvike tai pesuaine) on alun perin pakattu sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet.
    Huuhtaise tai pyyhi pakkaus, jos se on likainen. Likaiset pakkaukset kuuluvat sekajätteeseen.

PVC-pakkauksia ei saa laittaa pakkausmuovikeräykseen. PVC-muovi haittaa kierrätystä.

PVC-muovin tunnistat merkistä, jossa kolmion sisällä on numero 3.

  • Vie tyhjät juomapuollot ja tölkit kauppamatkalla keräykseen. Saat niistä pantin verran rahaa ja säästät luontoa.

Lasi

  • Kirkas ja värillinen lasi.
  • Ei ikkuna- tai tuulilasia eikä posliiniastioita.
  • Poista korkit ja kannet ennen kun pudotat lasin keräysastiaan. Laita metalli metallinkeräykseen.

Metalli

  • Säilyketölkit, metallikannet ja -korkit, pienet metalliastiat ja -esineet, alumiinivuoat

Ser eli sähkö- ja elektroniikkaromu

  • Rikkoontunutta vekotinta tai vempelettä ei saa laittaa sekajätteeksi tavalliseen roskikseen.
  • Paikalliset sähkö- ja elektroniikkamyymälät ja jäteyhtiöt neuvovat paikat, joissa laitteita kerätään.
  • Kaikki pienet ja vähän isommatkin laitteet kelpaavat SER-keräykseen.
  • Monissa laitteissa on paristoja. Paristoja ei tarvitse irrottaa hävitettävästä laitteesta.

Vaarallinen jäte
Vaarallisen jätteen vastaanottopisteet eli ekoteko -pisteet tunnettiin aiemmin ongelmajätepisteinä.

  • Muun muassa akut, ladattavat paristot, nappiparistot, lakat, maalit, spraypullot, loisteputket, lääkkeet, energialamput (Apteekit vastaanottavat lääkkeitä.)
  • Paristoille on pienet astiat keräyspisteissä.

Pienakut ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä.

Energiajäte

  • Muovi- ja kartonkipakkaukset , muovipussit, -purkit ja -rasiat (jogurttipurkit), styrox, talouspaperi (jos pakkausmuovikeräyspistettä ei ole lähellä)
  • Jos taloyhtiössäsi kerätään energiajätettä, tarkista, mitä astiaan saa laittaa.
  • Osta kevyesti käärittyä ja pakattuja tuotteita välttääksesi energiajakeen syntymistä.

Sekajäte

  • Kaikki jäte, joka ei sisällä ongelmajätettä eikä sitä voi millään tavoin käyttää hyödyksi tai lajitella jätteeksi.
    Kaupasta ostetut muovituotteet, kuten muovikulhot, ämpärit, muovilelut jne. viedään polttokelpoiseen jätteeseen tai sekajätteeseen.

5. Hankkeita

Ruokahävikki on niin suurta, että Kuluttajaliitto on koordinoinut kansallisen Hävikkifoorumin, jonka tehtävänä on uudistaa Suomessa tehtävää ruokahävikin vähentämistyötä. Hävikkifoorumi (2020–2023) kutsuu yhteistyöhön kaikki kiinnostuneet ruoka-alan toimijat, yritykset, kansalaisjärjestöt sekä paikalliset ruohonjuuritason toimijat. Tavoitteena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä merkittävästi. Usein jääkaapista heitetään roskiin vanhentuneita tuotteita edes ajattelematta, että jotakin olisi vielä käytettävissä tai tarkemmalla suunnittelulla ruokaa ei edes pääsisi vanhenemaan. Esimerkiksi kaatopaikalle päätyvän ruuan suuresta vaikutuksesta ns. hiilijalanjälkeen ei olla selvillä.

Hävikkifoorumin tavoitteet

Vuoden 2021 aikana pitäisi käynnistyä Pirkanmaan Jätehuollon uusi biolaitos Biomylly. Se sijaitsee Nokialla, Koukkujärven jätekeskuksessa. Laitoksessa käsitellään jatkossa 17 kunnan biojätteet (25 000 tonnia/vuosi) sekä Nokian kaupungin jätevesilietteet. Biojätteistä tehdään luomuravinteita pelloille ja biokaasua liikennepolttoaineeksi. Laitos on yli 23 miljoonan euron investointi.

Uusi jätelaki tullee voimaan 07/21? Uusia lajitteluohjeita tulee siinä vaiheessa. Tarkempaa lainsäädäntöä tulee esimerkiksi Tampereen ulkopuolella sijaitsevia vähintään 5 huoneiston kiinteistöjä varten:

1.4.2022        Lasipakkaukset, pienmetalli ja biojäte
1.4.2023        Kartonki- ja muovipakkaukset
Kaikki kunnat, yli 10 000 asukkaan taajamat
1.9.2023        Biojätteen keräys

Muutokset ovat niin kattavia, että niiden yhteydessä on tulossa erilaisia tempauksia ja tapahtumia, joiden avulla jätetietoutta pyritään saamaan ihmisille.

* Lopuksi vielä vinkki poistotekstiilien keräyksestä. Tämä keräys on aika uusi asia ja varmasti monelle tuntematon. Esimerkiksi Sastamalassa Pesurinkadun jäteasemalle saa viedä sellaista poistotekstiiliä, mikä ei kirpputoreille kelpaa, kunhan ei vie alusvaatteita eikä homeisia tms. vaatteita. https://www.lhj.fi/kotitaloudet/jateasemat/poistotekstiili/

***

Lähteet ja lisätietoja:

Elämisen hiilijalanjälki https://www.martat.fi/marttakoulu/kestava-arki/elamisen-hiilijalanjalki/

Lisätietoa löytyy Martat tarjoavat lisää käytännön ohjeita ja ratkaisuja Marttakoulun kestävä arki -sivuilla. Lisäksi löytyy ohjeet marttojen kestävän kehityksen sitoumuksen tai muovisitoumuksen tekemiseen. Löydät kestävän arjen vinkkejä myös MartatTV:stä

https://www.lhj.fi/ (Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n nettisivut)
https://pjhoy.fi/lajitteluhaku (Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n nettisivut)

Saramäki, R. (2020). 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman. Helsinki: Kustannusyhtiö Otava.
Kangas, T. Alumiini – kiertotalouden kuningasraaka-aine.

Sorting of waste

Leilaby LeilaShareTweetPin ItShare

Instructions for this have been collected mainly from the websites of waste management and www.Martat.fi. Italicized texts have been compiled from previously published guidelines with almost direct quotations. The article has been prepared for the Creative Writing education under the University of Turku, the Cource of non-fiction. But I thought that it could be useful for you too, my reader.

1. When would it make sense to sort, but not knowing how to act

From time to time, sorting instructions are included in magazines or waste company invoices. But the moment you stand in the kitchen with a dirty jar in your hand and think about how this should be pre-treated or what waste bin it should be put in, it feels like there are no instructions anywhere. The web is also a good place to help, but the smelly jar in hand doesn’t inspire to start googling. Especially when there are so many instructions online that the contents of the jar have time to dry before it becomes clear what are the so-called correct instructions for sorting.

Sorting waste is not easy in the beginning. However, as you become more familiar with the subject, sorting becomes easier. The sorting instructions may say that once you examine the correct disposal location of the waste you will know the next time. Well, I don’t remember. For me, it is important to put the sorting instructions for waste management in an inconspicuous place, even inside the cabinet door, etc., as a reminder. It is difficult to remember, in particular, the waste which should not be placed in a particular fraction, that is to say in a particular collection container. It is a good idea to have the waste instructions in your own area, because waste recycling sites and disposal sites work in different ways. Waste stations have been built at different times, their technology is different and therefore the regional sorting of some products comes in a different verse. When you have instructions in your area, you know excatly what to do.

For the Sastamala area, the further treatment of Mouhijärvi and Suodenniemi waste takes place in Pirkanmaa waste management and for the former Vammala and Äetsä in Loimi-Häme waste management. In most cases, the average consumer encounters the location information for further processing once a year when the regional waste management sends an invoice. Much more important locally is the functioning of local waste management. It will be invoiced twelve or six times a year, for example, depending on the billing interval.

For myself, the most difficult in the sorting instructions are products with more than one material. The basic guideline is that you decide which material is the most. For example, a frying pan comes in scrap metal, even if it has a handle of another material. On the other hand, the glass jar enters the glass collection and its metal lid enters the metal collection.

According to the new packaging regulation, the responsibility for collecting consumer packaging waste has been transferred from municipalities to trade and industry. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy is responsible for such collection.

Recycling points refer to a public collection point with containers for waste to be recovered as material. All permanent and leisure residents in the waste management company’s domain can sort small, recyclable waste from the household at recycling points.

Examples of waste to be collected are:

  • Glass packaging (Nowadays, glass collection has such a small insertion opening that it delimits most false materials because they do not fit tru the opening.)
  • Metal
  • Recycled paper
  • Cardboard packaging
  • Plastic packaging
  • Textile (See end of page 8 *)

NOTE. The recycling range varies from point to point!

You can see the nearest point and information about the waste fractions collected there from the link below:

recycling.info

Waste containers should be of a material that is easy to wipe clean or, if necessary, wash with a mild detergent solution. A suitable cleaning interval with waste containers, either by washing or at least wiping clean, is a few times a month. An old, discarded dish brush is suitable for washing these containers. It is advisable to dry the vontainers before new rubbish. A badly smelling waste container can be wiped with diluted vinegar.

In addition to the emptying of waste bins, waste transport also includes the rental and sale of waste bins, the rental of demountable pallets and the emptying of sludge wells, but these are not discussed further in this paper.

2. As little waste as possible

The best idea in waste management is to avoid producing waste in the beging, ie to buy only for necessity. At the same time, you can buy as durable as possible, possibly used, and also pay attention to ensuring that the product generates as little packaging waste as possible.

Something allways is left as waste. It is worth sorting as precisely as possible. In this case, recycled raw material is obtained from the waste. In this way, unsorted waste, ie mixed waste, is kept to a minimum. Under current legislation, 50 percent of municipal waste must be recycled as material. As a whole, less waste should be transported to landfills all the time. From 2016, no more biodegradable and other organic waste, such as textile waste, should be disposed of in landfills. Useful clothes and textiles are recommended to be recycled at flea markets, unusable ones should be taken to a rag collection or put in energy or mixed waste. (For more information on options, see page 8. *)

Waste is utilized both as a material and in energy production. Mixed waste is incinerated, which also provides energy benefits, but the incineration results in toxic ash, which is disposed of by burial in most waste facilities.

The practical responsibility for waste management lies with waste management. It must ensure that the collection and treatment of waste complies with the law. It is the consumer’s responsibility to follow the waste sorting instructions in their area. The guidelines are intended to be displayed in many places, such as the housing company’s waste shelter or recycling point, and on the website of the local waste company or municipality. Residents of the housing association can also ask the property manager for recycling instructions.

According to the EU waste hierarchy, waste should be reduced in the following order, the so-called According to regulation 4R:

  1. reduce
  2. reuse
  3. recycle
  4. recovery

In 2015, the organic waste is separately recirculated material, 93.6%, 5.7% used for energy and 0.7% disposed of in landfills. (Statistics)
https://www.martat.fi/uusimaa/uusimaa/uudenmaan-martat-kestavasti-keittiossa/ reduced-extension-and-sorting /

3. Sorting

Tips for reducing and sorting waste in the kitchen:
https://www.martat.fi/blogit/kestavate-keittiossa-keittion-kautta-kiertoon/

  • The reduction of waste already begins while making the shopping list. Buy only when needed!
  • Check the recyclability of the packaging already in the store: favor products in recyclable packaging
  • Avoid products in multiple packaging: for example, buy processed cheese in pieces instead of individually packaged slices
  • Weigh fruits and vegetables loose or use a durable or paper bag. You can use the paper bag several times as a fruit bag.
  • Empty paper bags, on the other hand, can be reused as biowaste bags or recycled as cardboard
  • Pack food purchases in a durable bag or backpack https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2018/05/Kangaskassi.pdf (manufacturing instructions for the bag)
  • Check out the Better Packaging pages https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/parempi-pakkaus/pakkaukset-kiertoon/
  • Reuse glass packaging, eg as snack cans or in preservation
  • Reuse sturdy plastic packaging, eg as lunch cans. However, always put pre-chilled food in plastic jars, never hot.
  • Many disposable products have been replaced by durable products. For example, try a beeswax wrapper instead of a foil.
  • The entire sorting bun in your home doesn’t have to be in the kitchen. However, it is good to accommodate both plastic collection and biowaste in the pool cabinet. You can collect metal, glass and cardboard packaging even when rinsed in the durable bags in the hallway cabinet. A mixed waste bin can be found in the toilet, for example.
  • Sorting containers with lids that fit in a small space are made from empty loose candy boxes, which can be picked up free of charge from shops selling loose candies
  • If you can design a large basin cabinet in your kitchen, plan places for at least six containers: bio, plastic, cardboard, glass, metal and mixed waste
  • Talk to the chairman of the board or the property manager, for example, about getting the sorting bins missing from your housing association.
  • Find out where your home is located at the nearest recycling points
  • Gather a group from the housing association or register for an open tour of the Vantaa Energy waste-to-energy plant
  • Follow the tremendous journey of waste from a garbage bag to a recycling product Yle Areena Where does the waste go? series
  • Also talk about waste sorting at your workplace. Find out if all the waste can be recycled in the workplace condominium. If not, arrange export shifts with co-workers, for example for scrap metal.
  • Don’t be discouraged, even if everyone at home or at work isn’t immediately as enthusiastic about the subject as you are. By following your example and making sorting easy, you can inspire others to join!
  • If you don’t know how to sort a package, you can ask the customer service of the company that made the product. Ask for sorting instructions and ask for packages that are easier to sort.
    For a small yard or balcony plantation, you can make nutritious mulch from your own biowaste with bokashi composting
    https://www.martat.fi/ita-hame/wp-content/uploads/sites/5/2021/03/Start-bokashin-teko-nyt-saat -summer-growth force-21.3.2021.pdf
    https://www.pihallaauringontahtiin.com/bokashi-juh/

4. Sorting instructions

https://www.lhj.fi/kotitaloudet/neuvonta/lajittelujuh// (Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy’s sorting instructions)

When sorting, waste is grouped into biowaste, paper, cardboard, packaging plastic, glass, metal, electrical and electronic waste, hazardous waste, energy waste and mixed waste. When sorting bio-waste, it must be even more accurate than usual, especially if there is a possibility to utilize one’s own bio-waste. In this case, a separate composter is used, the mold produced by which is still used, for example, in growing your own vegetables. In this case, it is not advisable to put seeds in the biowaste, for example, that do not want to grow their own garden. As a tip, a lifeline of rotating plants that shouldn’t be disposed of by composting because they just spread so more easily.

For some packaging materials, it is difficult to deduce whether they are plastic or metal. The best tip is to do a crunch test. This is done by taking the rinsed material or part of it in your hand and crunch it. If the crunching returns to its shape, it can be sorted into plastic waste. If the crushing remains crumpled, it can be sorted as scrap metal.

For example, on the website of Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, there is a search box for a touring friend (”kiertokaveri”), where you can enter the name of the product and the touring friend tells you where the product can be sorted. For example, the glass lid of a frying pan belongs to mixed waste and not to glass collection.

Compostable waste or biowaste

https://www.martat.fi/marttakoulu/kestava-arki/kiertaako-hyva-kauttasi/kasvuvoima-on-kasissasi/ (more about biowaste)
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy’s composting instructions https://www.lhj.fi/ households / advice / composting guide /

The most common ways to put in a bio-waste container are:

  • peel of fruits, roots, vegetables and eggs
  • leftovers, dried and spoiled foods
  • percussion residues of fish and berries
  • fish bones, bones
  • solidified fats
  • coffee and tea reindeer, tea bags and filter papers
  • tissue papers such as kitchen towels, napkins, handkerchiefs
  • plant parts and withered flowers
  • fruit seeds and stones
  • nuts in shell
  • toothpicks and ice cream sticks, natural cork (eg wine bottle cap)
  • small amounts of raking waste
    pet wood-based bedding (eg chews and pellets)

https://www.martat.fi/blogit/hyvan-mielen-talvikompostointi/ The link contains, for example, good instructions on how to keep the biocomposter thawed in winter during various frosts.

Paper

  • Recycled paper: magazines, advertisements, envelopes, all dry and clean paper

Cardboard

  • Clean and dry cardboard
  • Rinsed, cartons (eg milk cans).
  • Check what kind of waste is suitable for cardboard collection in your own housing association!

Packaging plastic

  • Plastic packaging in which a product (such as food or detergent) is originally packaged, as well as plastic bags, sacks and wrappers.
    Rinse or wipe the package if it is dirty. Dirty packaging is mixed waste.

PVC packaging must not be placed in packaging plastic collection. PVC plastic hinders recycling.

You can identify the PVC plastic by a sign with the number 3 inside the triangle. (In Finland)

  • Take empty beverage cans and cans on a business trip for collection. You get a deposit of money and you save nature.

Glass

  • Clear and colored glass.
  • No window or windshield or porcelain dishes.
  • Remove caps and lids before dropping the glass into the collection container. Put the metal in a metal collection.

Metal

  • Cans, Metal lids and caps, small metal containers and objects, aluminum pans

Ser, ie waste electrical and electronic equipment

  • A broken widget or gadget must not be disposed of as normal rubbish.
  • Local electrical and electronics stores and waste companies advise on where equipment is collected.
  • All small and slightly larger devices are eligible for SER collection.
  • Many devices have batteries. It is not necessary to remove the batteries from the device to be disposed of.

Dangerous waste
Dangerous waste collection points, or eco-production points, were previously known as hazardous waste points.

  • Among other things, batteries, rechargeable batteries, coin-cell batteries, varnishes, paints, spray bottles, fluorescent tubes, medicines, energy lamps (Pharmacies accept medicines.)
  • There are small containers for batteries at collection points.

The small batteries are durable and environmentally friendly.

Energy waste

  • Plastic and cardboard packaging, plastic bags, jars and boxes (yoghurt jars), styrox, kitchen paper (if the packaging plastic collection point is not close)
  • If your condominium collects energy waste, check what can be put in the container.
  • Buy lightly wrapped and packaged products to avoid energy fractions.

Mixed waste

  • Any waste that does not contain hazardous waste and cannot be recovered or sorted as waste in any way.
    Store-bought plastic products such as plastic bowls, buckets, plastic toys, etc. are exported to combustible waste or mixed waste.

5. Projects

Food loss is so great that the Consumers’ Association has co-ordinated the National Loss Forum, whose task is to renew food waste reduction work in Finland. The Loss Forum (2020–2023) invites all interested food actors, companies, NGOs and local grassroots actors to co-operate. The goal is to significantly reduce household food waste. Often, obsolete products are thrown in the trash from the fridge without even thinking that something would still be available or, with more detailed planning, the food would not even get old. For example, due to the large impact of food ending up in landfills, the so-called carbon footprint is not clear.

Objectives of the Loss Forum

During 2021, Pirkanmaa Waste Management’s new bio-plant Biomylly should be started up. It is located in Nokia, at the Koukkujärvi waste center. In the future, the plant will treat biowaste from 17 municipalities (25,000 tons / year) and sewage sludge from the city of Nokia. Biowaste is used to make organic nutrients for the fields and biogas as a transport fuel. The plant is an investment of more than 23 million euros.

The new waste law is expected to come into force on 07/21? New sorting instructions will come at that point. More detailed legislation will be available, for example, for properties with at least 5 apartments located outside Tampere:

1.4.2022 Glass packaging, small metal and biowaste
1.4.2023 Cardboard and plastic packaging
All municipalities, agglomerations of more than 10,000 inhabitants
1.9.2023 Biowaste collection

The changes are so far-reaching that they are accompanied by a variety of raptures and events aimed at bringing waste information to people.

* Finally, a tip on collecting removable textiles. This collection is a pretty new thing and certainly unknown to many. For example, in Sastamala, the Pesurinkatu waste station may be used to remove waste textiles that are not suitable for flea markets, as long as you do not take underwear or moldy or similar clothes. https://www.lhj.fi/kotitaloudet/jateasemat/poistotekstiili/

***

Sources and more information:

The carbon footprint of living https://www.martat.fi/marttakoulu/kestava-arki/elamisen-hiilijalanjalki/

More information can be found on Martta School’s more sustainable instructions and solutions website . In addition, there are instructions for making Martta’s commitment to sustainable development or plastic . You can also find tips for sustainable everyday life on MartatTV

https://www.lhj.fi/ (Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy’s website)
https://pjhoy.fi/lajitteluhaku (Pirkanmaan Jätehuolto Oy’s website)

Saramäki, R. (2020). 250 climate actions to save the world . Helsinki: Publishing company Otava.
Kangas, T. Aluminum – the royal raw material of the circular economy.